A Scottish home in the woods gets a sleek new look

Solicitar cotação

Número incorreto. Por favor verifique o indicativo do país, da cidade ou número de telefone.
Ao clicar 'Enviar' eu confirmo que li os Política de privacidade e aceitei que a minha informação seja processada para responder a um pedido.
Nota: Poderá anular o seu consentimento enviando email para privacy@homify.com com efeito futuro.

A Scottish home in the woods gets a sleek new look

Johannes van Graan Johannes van Graan
Casas  por Woodside Parker Kirk Architects, Moderno
Loading admin actions …

The cottage in today’s homify 360° discovery has had several extension and alterations throughout its life; and even though this latest project’s aim was to maximise the fabulous views over the city from where it stands at forest’s end, the brief also stipulated that the existing structure’s historical characteristics and quirks had to be maintained.

Edinburgh-based Woodside Parker Kirk Architects took control of this situation. Let’s see how they fared…

The rear extension

Casas  por Woodside Parker Kirk Architects, Moderno Ferro/Aço
Woodside Parker Kirk Architects

The rear extension to Woodend Cottage is clad in Corten steel and features large glass sliding doors

Woodside Parker Kirk Architects

As we can see here at the back of the house, the rear extension offsets quite strongly from the existing structure in terms of style. With Corten steel and large glass sliding doors, the modern structure becomes a supreme focal point.

The brief was to design a new kitchen and living extension whilst reworking the existing internal layout and modernising the cottage throughout. The original street wall forms the rear elevation and a decision was made to improve light into this area and form a new entrance, as the cottage had little street frontage.

The proposal creates a new extension in the middle of the house to allow a division between the social living spaces and the private rooms in the house.

The entryway

  por Woodside Parker Kirk Architects, Moderno Contraplacado
Woodside Parker Kirk Architects

Our bespoke Plywood entrance staircase with rooflight over

Woodside Parker Kirk Architects

Immediately upon entering the cottage, we are taken down a bespoke plywood staircase that’s lit up quite brilliantly via a roof light directly above it. And even here, contrast is strong – notice the lush plants and the rustic texture of the stone walls.

The kitchen space

The new kitchen and living area is accessed through a linking dining area which also has access to the existing lounge. The glazed windows in the background ensure stunning views of the surroundings.

Need a professional touch in your kitchen (or bathroom or garden… )? Check out our range of experts here on homify.

The dining space

Salas de jantar  por Woodside Parker Kirk Architects, Moderno
Woodside Parker Kirk Architects

Dining room with exposed stone wall

Woodside Parker Kirk Architects

An exposed stone wall becomes the main focal point in the open-plan dining room – its double-height ceiling, open-riser staircase, hot-red sofa and extraordinary ceiling light serve as other visual pieces to style up this space. 

Let’s take in some more of this cottage’s stunning new look.

Salas de jantar  por Woodside Parker Kirk Architects, Moderno Pedra
Woodside Parker Kirk Architects

View from staircase over the dining room

Woodside Parker Kirk Architects

Casas  por Woodside Parker Kirk Architects, Moderno Vidro
Woodside Parker Kirk Architects

Sliding glass doors completely open the living/kitchen to the garden

Woodside Parker Kirk Architects

Casas  por Woodside Parker Kirk Architects, Moderno Ferro/Aço
Woodside Parker Kirk Architects

Large sliding doors allow the corner to fold away creating a stronger connection between inside and out.

Woodside Parker Kirk Architects

For another delightful add-on project, see: A New York penthouse extension.

Casas  por Casas inHAUS, Moderno

Precisa de ajuda com um projecto em sua casa?
Entre em contacto!

Encontre inspiração para casa!